Aplicación de residuos sólidos hidrolizados del proceso de pelambre enzimático como fuente de aminoácidos libres en el crecimiento de plántulas de maíz

Aplicación de residuos sólidos hidrolizados del proceso de pelambre enzimático como fuente de aminoácidos libres en el crecimiento de plántulas de maíz

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Luisiana Vega Zavaleta Universidad Nacional Agraria La Molina, Lima, Perú
Lena Tellez Monzón Universidad Nacional Agraria La Molina, Lima, Perú
Cecilia Nieto Aravena Universidad Nacional Agraria La Molina, Lima, Perú
Mary Flor Césare Coral Universidad Nacional Agraria La Molina, Lima, Perú
Natalia Vega Zavaleta Universidad Nacional Agraria La Molina, Lima, Perú
Rocio Vargas Parker HELIANTHUS SAC, Lima, Perú
Lizardo Visitación Figueroa Universidad Nacional Agraria La Molina, Lima, Perú
Resumen
This study evaluated the effect of using hydrolyzed solid waste from the enzymatic unhairing process in the tanning industry on the growth of maize seedlings. Solid waste from the process of enzymatic unhairing is made up of hair, whose chemical composition is keratin. These residues were subjected to an alkaline hydrolysis, under conditions of 0.50 grams of calcium hydroxide per gram of solid residue, 90°C,for eight hours and under constant stirring. The liquid phase of the hydrolyzed product was used to prepare the concentrations of 1, 4, 8, 12 and 16%, which was applied to maize seedlings as irrigation water. The analyzed variables: fresh leaf nitrogen, corn height and leaf length, showed a direct relationship with the concentrations evaluated, because the hydrolyzate contributes mainly nitrogen in the form of free amino acids, which positively stimulates the growth of plants. Furthermore, it was found that a 12% solid residue hydrolyzate treatment produced the best results in corn height, leaf length and in fresh leaf nitrogen, which were 51.34%, 39.83% and 37.68%, respectively, higher than the target, which was just drinking water. It can be concluded that the liquid residue of hydrolyzed keratin releases free amino acids n the plant, which is a nutrient and growth regulating factor.

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Biografía del autor/a / Ver

Luisiana Vega Zavaleta, Universidad Nacional Agraria La Molina, Lima, Perú

Centro de Investigación en Química, Toxicología y Biotecnología Ambiental del Departamento Académico de Química de la Facultad de Ciencias de la UNALM Lima – Perú

Lena Tellez Monzón, Universidad Nacional Agraria La Molina, Lima, Perú

Centro de Investigación en Química, Toxicología y Biotecnología Ambiental del Departamento Académico de Química de la Facultad de Ciencias de la UNALM Lima – Perú,

Cecilia Nieto Aravena, Universidad Nacional Agraria La Molina, Lima, Perú

Centro de Investigación en Química, Toxicología y Biotecnología Ambiental del Departamento Académico de Química de la Facultad de Ciencias de la UNALM Lima – Perú,

Mary Flor Césare Coral, Universidad Nacional Agraria La Molina, Lima, Perú

Centro de Investigación en Química, Toxicología y Biotecnología Ambiental del Departamento Académico de Química de la Facultad de Ciencias de la UNALM Lima – Perú,

Natalia Vega Zavaleta, Universidad Nacional Agraria La Molina, Lima, Perú

Centro de Investigación en Química, Toxicología y Biotecnología Ambiental del Departamento Académico de Química de la Facultad de Ciencias de la UNALM Lima – Perú,

Rocio Vargas Parker, HELIANTHUS SAC, Lima, Perú

HELIANTHUS SAC, Laboratorio de desarrollo e investigación Curtiembre, Av. Guardia Civil #314 Chorrillos - Lima – Perú, helianthus@speedy.com.pe

Tlf: 2516000

Lizardo Visitación Figueroa, Universidad Nacional Agraria La Molina, Lima, Perú

Centro de Investigación en Química, Toxicología y Biotecnología Ambiental del Departamento Académico de Química de la Facultad de Ciencias de la UNALM Lima – Perú,
Referencias / Ver

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